FAQ om elbilar och elbilsladdning

Det talas allt oftare om fördelarna med att köra elbil och fler väljer att införskaffa elfordon. Det är också många som har frågor kring elbilsladdning och laddstolpar, därför har vi tagit fram en FAQ för att hjälpa dig som kund.

Kan man få bidrag vid köp av laddstationer och laddstolpar?Ja. Regeringen satsar 600 miljoner kronor per år 2016, 2017 och 2018 för klimatinvesteringar. Genom satsningen Klimatklivet kan du få upp till 20 000 kr per laddpunkt förutsatt att den är avsedd för publik miljö och har uppkopplingsmöjligheter. Läs mer om Klimatklivet här.

Hur långt kan man köra med en elbil?
Detta beror på batteriet och vilken typ av bil det är men de elbilar som finns på marknaden idag klarar en sträcka på 16-55 mil.

Hur lång tid tar det att ladda elbilen i en ECO One laddstolpe?
ECO One har stöd för semisnabb laddning s.k. normalladdning, vilket betyder att fordonet laddas från tomt batteri till ca 80 % på mellan 45 min upp till två timmar beroende på biltyp, batteri etc. Denna typ av laddning passar bra att göra då elbilsföraren gör ett stopp vid t ex ett köpcentrum, biobesök eller restaurang.

Hur lång tid tar det att ladda elbilen med ett ECO Insatskit?
Det tar sex till åtta timmar ladda din elbil med Eldon Installations Insatskit. Vanligtvis används vårt Insatskit för hemmabruk och då är det lämpligt att ladda bilen till exempel under natten när man inte behöver bilen.

Vad är Typ 2?
Typ 2 är ett tyskt kontaktdon som klarar att ladda med både enfas och trefas. Typ 2 är standard i Europa (vi kan erbjuda Typ 1 på begäran).

Vilken area ska man ha på matande kabel?
Vi rekommenderar max 16 mm2 för vidarematning.

Kan man ladda elbilen i sitt vanliga eluttag hemma?
Vi rekommenderar inte att man laddar elbilen i vanliga eluttag då det finns risk för att eluttaget blir överhettat vilket i värsta fall kan resultera i brand.

Vilka subventioner ger staten vid köp av en elbil?
Nedsättningen för förmånsvärdet för vissa miljöanpassade bilar begränsas från 16 000 kronor till 10 000 kronor per år från och med 2017.

Hur miljövänlig är en elbil?
En elbil har väldigt låg klimatpåverkan jämfört med andra fordon, speciellt om man använder sig av förnybar el. En elbil med energimix Europa släpper ut ca 88 g koldioxid per år. Detta kan jämföras med en likvärdig dieselbil som har ett utsläpp på ca 110 g per år. Om man dessutom använder förnybar el så blir utsläppet ännu mindre- för en laddhybrid som drivs av bensin samt förnybar el blir utsläppet endast 39 g koldioxid per år.

 

Bra att veta: 

LED-indikator
LED-slingan på laddstolpen indikerar status på laddningen.
Grön: Laddpunkten är ledig
Blå: Laddning pågår
Röd: Fel på uttaget

 

Checklista vid köp och installation av laddstolpar

– Få godkänt av markägaren!
– Behövs bygglov?
– Ska laddstolpen vara uppkopplingsbar eller ej? (Vi rekommenderar att man väljer en uppkopplingsbar laddstolpe då den är framtidssäkrad och kvalificerar för bidrag från Klimatklivet).
– Vill man erbjuda med kablar eller uttag?
– Vilken märkström, 16 eller 32 A?
– Uppfyller vi kraven för att kunna ansöka om bidrag från Klimatklivet. Läs om kraven här.

 

Vi hjälper självklart till under hela processen!

Närmare 100 år i branschen

Sverige är ett av världens mest innovativa länder som gett världen blixtlåset, säkerhetständstickan, dynamiten, tetraförpackningen, Bluetooth, Skype och Spotify. Även inom Eldon Installation finns den svenska innovationskulturen där man utvecklats från att ha sålt rent el-materiel till smarta färdiga produkter som erbjuder maximal kundnytta.

 

Eldon Installations rötter går tillbaka till 1922.

Eldon grundades i Nässjö 1922 och hette från början Elektro Ljus & Kraft. Företaget sålde elmateriel och radioapparater och utförde elektriska installationer på den svenska marknaden.

1948, efter att ha utvecklat elektriska...

history-image